Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.02.2010 17:40 - Как ЧЕЗ си събира дълговете...
Автор: 300diavoli Категория: Политика   
Прочетен: 1691 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 12.02.2010 17:42


Какво се случва с длъжниците на ЧЕЗ в Чехия? Ако някой не плаща редовно сметките си, рискува да се срещне със специализирания въоръжен отряд на компанията. Според данни на НАББ*, засега у нас ЧЕЗ използва само психически тормоз за събиране на дълговете си.

Кадрите, които през миналата седмица бяха разпространени от чешките телевизии, показват облечени във военни дрехи мъже, които тренират стрелба, ръкопашен бой, преследване и залавяне на заподозрени, завързване и отвеждане с белезници. Оказа се обаче, че този екшън не е сцена от холивудски филм, а част от реалната дейност на специалния отряд на енергийния концерн ЧЕЗ. Задачата му е чрез принуда и заплахи да накара длъжниците на компанията да си платят, както и „да раздава правосъдие" спрямо тези, които крадат електричество от нея.

Тези случаи на неправомерна принуда датират от 2005 г., в момента в Чехия текат дела, заведени от заплашвани и тероризирани граждани (длъжници, крадци на ток или набедени за такива).

В днешния „Lidove noviny" има дори специално предупреждение към гражданите при среща  с подобна паравоенна структура на енергокомпанията да бъдат внимателни, тъй като „събирачите на дългове" са въоръжени с огнестрелно оръжие и гранати. Отличителни белези: Обикновено са облечени целите в черно, а някои от тях носят маски.

Обяснението на директора на ЧЕЗ Мартин Роман е: "В нашата страна ток се краде в огромни количества. Крадците са част от въоръжени организирани групи, които не се страхуват от никого и са особено агресивни."

Според собствените им данни от ЧЕЗ губят годишно милиони именно заради кражбите на електричество. Но специалният отряд от командоси е скандал, който прекрачва всякакви граници, смята адвокатът Ян Ритир, цитиран и от Дойче Веле:

"От 2007 година съм представлявал 160 жертви, които са били заплашвани и дори изнудвани от отрядите на ЧЕЗ. Принуждавали са клиентите да се явяват през нощта в централата в Габлонц, където върху тях е бил упражняван масиран психологически натиск.".

Къде сме ние?

Според информация на НАББ ние, българите, засега сме само сред психически тормозените - има сигнали за телефонен терор и за странни посещения по домовете, с които се напомня на длъжниците да си платят. Никой не разследва обаче тези сигнали. Защо? Ще чакаме гореспоменатата практика да се пренесе и у нас ли?

Мария БОРИСОВА

*НАББ -
Национална асоциация на българския бизнес

Източник: pisnani.com



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: 300diavoli
Категория: Политика
Прочетен: 207890
Постинги: 45
Коментари: 305
Гласове: 911
Архив