Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.02.2010 17:35 - Държавата се оказа най-големия длъжник
Автор: 300diavoli Категория: Политика   
Прочетен: 2781 Коментари: 1 Гласове:
1



Държавата има остра нужда бизнесмените да се откажат от част от парите, които тя им дължи.


В замяна на „доброволния отказ" от 10%, обещава тя чрез финансовия си министър Симеон Дянков, фирмите ще си получат 90% от дължимото ВЕДНАГА, а „дарението" ще бъде инвестирано, най-общо казано, в общополезни неща.  

„Ако всички строителни и други фирми, на които министерствата дължат пари от миналата година, доброволно се съгласят да подпишат договори за изплащането на дълговете с 10 % отстъпка за държавата, ще бъдат спестени 78 млн. лв., които ще бъдат инвестирани в строителството на Южната дъга в София, магистрала „Марица" и за пътен възел във Варна."

Това обяснил вчера вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков пред Агенция „Фокус".

Бизнесмените сигурно са подскочили от радост?!
Че не са подскочили от радост, не са, на всеки трезвомислещ е ясно, но може би са се позамислили - в тая криза по-добре 90 %, отколкото нищо, защото финансовият гуру пропуска отговора на въпроса: Кога тези, които не се съгласят да харижат на държавата исканите 10 % от сумата, ще си получат дължимото? И дали ще го получат?

Дянков обаче е железен - идеята не била негова, предложили я някои от бизнесмените. „Идеята за 10-те процента първоначално дойде при моите срещи в страната с представители на малкия и средния бизнес, които се оплакаха, че плащат 13-14 % лихви. Те поискаха бързо да им върнем парите, за да не плащат такива високи лихви. Обясниха, че са съгласни и с някаква отстъпка. Така, че тези 10 % дойдоха от такава калкулация", обяснява в същото интервю министърът.

Значи, когато държавата ни дължи, трябва да й направим отстъпка? - Добре, благородна постъпка сама по себе си, защото държавата е в затруднено финансово положение. Но много от нас, „средно статистическите българи" също са в затруднено финансово положение.

Как си представяте някой да отиде да си плати забавените здравни осигуровки и да каже: „Знам, че ви дължа 1000 лева, но не може ли доброволно да се откажете от 10 % от тях, пък аз с тези 100 лева ще си купя ново палто, за да не настивам и да ползвам по-рядко здравните услуги." Нали се сещате как ще го изгледа съответният чиновник, а отговорът ще е категорично „НЕ".

И друга горчива истина лъсва от изказването на финансовия министър. Проста аритметика - щом тези 10 %, които иска да „гушне" държавата, са 78 млн. лева, значи дългът й към фирмите е 780 милиона. Какво излиза? - Че най-големият длъжник е държавата!!!

Тук вероятно някой ще припомни, че България е приключила годината с най-малкия дефицит в целия Европейски съюз - около 500 млн. лева, пък и самият Дянков се похвали в края на миналата година пред Дарик радио, че „страната ни е отличник във финансовата стабилност за тази година в общността". 

Не ни остава нищо друго, освен от висотата на завоюваните позиции във финансовата стабилност, да съчувстваме на „двойкаджийте"...

Милен ДЕЛЧЕВ

Източник: pisnani.com



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. valsodar - Много нагло
12.02.2010 17:41
И този рекетьор ни е финансов министър?

Браво!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: 300diavoli
Категория: Политика
Прочетен: 208288
Постинги: 45
Коментари: 305
Гласове: 911
Архив