Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.12.2009 23:31 - Мамо, телевизорът се развали!
Автор: 300diavoli Категория: Политика   
Прочетен: 1707 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 17.12.2009 23:33


Готвех нещо в кухнята, когато 10-годишната ми дъщеря извика настойчиво от хола: „Мамо, ела, че телевизорът нещо се развали!". Влизам в хола, гледам - телевизорът си работи, а тя притеснено ми обяснява, че както си предавал на български език, изведнъж започнал да предава на чужд език. „А, това ли - казвам отегчено - това са новините на турски език.". Излизам от стаята, но тя идва след мен в кухнята и продължава да пита: „Но защо, нали сме в България, как така по нашата телевизия ще предават турски новини?"

Какво точно й обясних тогава, не помня, но споменът за тази случка ме преследва в последните дни.

Може би най-сетне и в демократичната от 20 години България ще се случи референдум?!? - Така поне обеща оня ден премиерът Бойко Борисов.

Друг е въпросът, дали новините на турски по БНТ са най-важният повод за провеждане на референдум. Не ни питаха за НАТО, не ни питаха за ЕС, не ни питаха за затварянето на реакторите в АЕЦ „Козлодуй" и по много други важни въпроси. Даже лансираха тезата, че „народът не е достатъчно зрял, за да му бъде поверено решението на важни за страната въпроси", т.е. референдум на българите не им е нужен.

Резултатът от референдум „за" или „против" новините на турски език е лесен за прогнозиране, достатъчно е да се вземат само данните от статистиката, да се види колко са имащите право на глас етнически турци и... точно толкова ще бъдат „за". Защото те, всичките, ще гласуват „за", въпреки че голяма част от тях не гледат тези новини. А не ги гледат, защото (според редица социологически изследвания) не ги разбират добре - просто турският език по телевизията е доста различен от този, който те ползват за общуване помежду си.

Но ще гласуват за запазването на тези новини, бранейки завоювани вече духовни територии, които непремерено толерантното ни общество им е отстъпило ей така, в името на политическото оцеляване на някой пишман политик, неистово нуждаещ се от подкрепата на Доган...

С каква цел всъщност бяха пуснати новините на турски език по БНТ преди 8 години, някой помни ли? Тогава ни убеждаваха, че по този начин ще се помогне за интеграцията в българското общество на неговорещите български език български граждани.

По-голям парадокс чували ли сте? Как ще им помогнем да се интегрират - като ги стимулираме да не учат български ли? Ама пишело в Конституцията, че българският е официален език... Какво като пише? Някой чете ли я, спазва ли я? Поне политиците да бяха я прелиствали от време на време...

И кои бяха безотговорните „отговорни фактори", взели това „благородно" решение в полза на една малцинствена група? Редно е да се запитаме и „Срещу какво?". Защото в България така стоят нещата - няма безплатен благороден жест, всичко е далавера, а плащането не е задължително да е само с пари.

На нас, възрастните етнически българи, не ни пречат особено тези 10 минути новини на турски език, не ги гледаме, а когато попаднем случайно на тях, просто сменяме канала и псуваме държавата. Да, знаем, че има всякакви политически, геополитически, европейски, презокеански, глобални и каквито се сетите други интереси и задкулисни сделки и почти сме се примирили с това шепа хора да решават какво да се случва в държавата ни.

Но когато децата ни попитат: „Защо, нали сме в България?" и започнем да им обясняваме на достъпен за тях език... колкото повече обясняваме, толкова повече гняв се събира в душата ни и започваме самите ние да се питаме „А дали наистина живеем в България?"

И докато днешните деца все още питат защо това е така, утрешните - да речем, след 20 години, няма и да питат. Защото ще са свикнали, ще са израснали с този телевизионен факт и няма да си задават въпроса „Защо?" и „Редно ли е?".

И нали се сещате какъв би могъл да бъде резултатът от един бъдещ референдум „За или против българо-турска федерация? - след 20-30 години, да речем. За след 50 и повече години не ми се мисли... това е работа на политиците.

За съжаление, те от години все имат по-важна работа и мислят с мащаба само на един мандат - ТУК и СЕГА, без сантименти към историята и без мисъл за бъдещето.

Един референдум за новините на турски език по БНТ би бил добър жест към бъдещето, но дали сегашните управляващи ще го сторят?...

Маруся ПАНКОВСКА

pisnani.com



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: 300diavoli
Категория: Политика
Прочетен: 207899
Постинги: 45
Коментари: 305
Гласове: 911
Архив